VETRA – Klaipeda – Lituania

Home / #ejkw2016 / VETRA – Klaipeda – Lituania

VETRA – Klaipeda – Lituania

Grupul folcloric VETRA (semnificaţia numelui este “furtună”) a fost înfiinţat în anul 1986. Fondatorul şi conducătorul grupului este Vilius Sleinius. Dirijorul grupului de muzică folclorică este Gintautas Bareikis.

Dansatorii poartă costume naţionale din regiunea Klaipeda. Suita de dansuri cuprinde diferite tipuri de dans, de la gvil la compoziţii de dans vesel.

Ansamblul VETRA este laureat al concursurilor naţionale de dansuri: în 1997, 2005 şi 2009 „Câteva perechi”; în 2000, 2002 şi 2010 “De pe la noi”, în 2013 “Klumpyne”(numele festivalului-concurs semnifică o mulţime de pantofi naţionali lituanieni, din lemn, iar premiul constă într-un astfel de pantof uriaş – klumpe). În anul 2000 VETRA a fost calificat ca cel mai bun grup de amatori şi i s-a atribuit numele de PASĂREA DE AUR.

Ansamblul este frecvent prezent pe scena oraşului natal, Klaipeda, precum şi în întreaga Lituanie.

VETRA călătoreşte mult şi, din 1995, a fost  solul artei naţionale la diferite festivaluri din Europa.

Ansamblul participă la evenimentele organizate în cadrul Săptămânii Europene a Tineretului şi Culturii de la cea de-a 6-a ediţie, organizată în Ungaria, în anul 1996. În 2008 VETRA a fost gazda celei de-a 12-a ediții a Săptămânii Europene a Tineretului şi Culturii, organizată în regiunea Klaipeda şi în oraşul cu acelaşi nume.

Ansamblul din Lituania va fi prezent la ediția a XVI-a a festivalului Săptămâna Europeană a Tineretului și Culturii, care va avea loc în perioada 31.07 – 06.08.2016 în Timișoara. Gazdele acestui festival sunt echipa de dansuri folclorice germane Banater Rosmarein, ansamblu cu o tradiție de peste 24 de ani de dansuri șvăbești, costume autentice și un spirit tânăr.

Puteți urmări ansamblul lituanian pe pagina lor de Facebook printr-un click aici.

Abonare pe e-mail!

Poti primi notificari despre activitatea noastra, articolele publicate si evenimentele la care vom participa.