Blog

25 Jahre Banater Rosmarein

Liebe Rosmareiner,

es sind wirklich schon 25 Jahre vergangen, seit wir im Dezember 1992, in einem Klassenzimmer der Lenauschule, unsere Tanzgruppe zum Leben erweckten und sie auch gleichzeitig Banater Rosmarein tauften.

Und diese 25 Jahre unseres Bestehens wollen wir am 24 November, 19 Uhr, im AMG Haus entsprechend feiern.

Traditionell hat jedes Geburtstagskind, also auch ich als Teil der Rosmareiner, das Recht auf einen Geburtstagswunsch.

Ich wünsche mir, dass recht viele Rosmareiner an unserem Fest teilnehmen, dass wir uns gemeinsam mit dieser Gelegenheit an schöne Momente unserer Tätigkeit erinnern, dass wir über lustige Ereignisse lachen und auch über wehmütige Tatsachen sprechen.

Darum bitte ich euch, bringt Erinnerungsfotos mit, erzählt über Ereignisse, die euch besonders geprägt haben, tanzt oder singt etwas, um schöne Momente in unserem Gedächtnis hervorzurufen. Ehegatten oder Frenidinnen und Freunde der Rosmareiner sind auch recht herzlich eingeladen.

Diejenigen, die nicht dabei sein können, bitten wir, uns etwas zu schreiben. Wir würden uns sehr darüber freuen.

Um noch einen Grund zu haben dabei zu sein: die Unterrock Band aus Pecs sorgt für gute Stimmung. Auch für das leibliche Wohl ist gesorgt, man muss nicht Durst leiden.

Ich hoffe, dass mein Geburtstagswunsch, der auch bestimmt der eurige ist, in Erfühllung geht.

Wer nimmt an unserem 25-sten Jubiläum teil?

Bitte schickt eine Anmeldung (Name, Telefonnummer, Personenanzahl) oder Fotos/Texte an folgende E-Mail Adresse: banater(.)rosmarein(@)gmail(.)com.

Liebe Grüße,
Edith Singer

Unde ne găsiți în online pentru #ejkw2016

Au mai rămas doar 2 zile până la #ejkw2016!

Mai sunt doar 2 zile până la sosirea primilor participanți ai #ejkw2016, a Festivalului Internațional Săptămâna Europeană a Tineretului și Culturii (Europäische Jugend- und Kulturwoche). Suntem plini de energie, enuziasmați, iar spiritul echipei este efervescent.

Ne dorim ca publicul să simtă alături de noi pulsul festivalului și să fie cu noi pas cu pas pe întreaga perioadă a evenimentului.

Cu toată strădania noastră de a fi cât mai aproape de public, am decis să fim cât de prezenți posibil pe canalele de socializare.

Astfel, ne puteți găsi în următoarele locuri (click pe descrierea pozelor pentru detalii):

 

Rugămintea organizatorilor este aceea că orice postare legată de acest eveniment pe orice canal de comunicare să fie însoțită de hashtag-ul oficial al festivalului: #ejkw2016

Vă așteptăm la socializare! 🙂

Villanders – Tirolul de Sud, Italia

Ansamblul de dansuri folclorice Villanders a fost înființat în anul 1968 din tinerii din jurul comunei Villanders care simt bucurie pentru dans și muzica. Scopul ansamblului a fost încă de la început grija pentru dansul popular, cântecul popular și tradiții. În cursul anilor, grupul a crescut la un ansamblu mai mare și reprezintă parte importantă a comunității.

Ansamblul de dansuri populare a fost prezent la mai multe evenimente regionale, precum și la numeroase evenimente internaționale. Ansamblul este membru fondator a festivalului “Săptămâna Europeană a Tineretului și Culturii” și l-a organizat cu success în anul 2006.

The Milesian Clanna Mileadha – Ennis – Irlanda

Cu mai bine de 1000 de ani î.HR, un grup de Celţi au străbătut Europa de Vest, spre Irlanda, sub conducerea lui Milesius şi a celor opt fii ai săi.  Urmaşii lor s-au numit Milesians sau Clanna Mileadha. Mulţi Celţii au murit în timpul unei furtuni năprasnice, dar printre supravieţuitorii care au ajuns în Irlanda se aflau şi cinci fii ai lui Milesius, care au cucerit ţara şi s-au aşezat pe acest pământ.

Astăzi, după 3000 de ani, descendenţi ai grupului celt Milesians reconstituie, în mod plăcut,  paşi, dansuri, muzică şi cântece ale înaintaşilor lor.

Dances Postiguet – Alicante- Spania

Ansamblul folcloric Dances Postiguet este alcătuit din peste 36 membri şi a fost fondat în anul 1977 și are drept obiectiv păstrarea tradiţiilor culturale şi folclorice din regiunea Alicante.

Grupul Postiguet este interesat de muzica şi dansurile populare,  de identificarea şi investigarea elementelor specifice ale culturii noastre,  ca de exemplu costume şi instrumente din sec. 18. Încercăm să păstrăm esenţa muzicii vechi şi moştenirea lăsată de înaintaşii noştri.

Dances Postiguet a organizat şi a participat la peste 600 de festivaluri naţionale şi internaţionale, la expoziţii, inclusiv în Alicante şi în provincia cu acelaşi nume.

Ansamblul prezintă dansuri din provinciile locale – jotas, fandangos şi boleros. Elementul caracteristic al grupului este faptul că la diferite spectacole dansatorii poartă diverse costume tradiţionale, din sec. 18- 20. Ansamblul a participat la numeroase festivaluri în Spania şi în străinătate.

În anul 1988 Postiguet a participat pentru prima dată la Săptămâna Europeană a Tineretului şi Culturii, pentru ca în 1994 şi 2012 să fie gazda acestui eveniment internaţional.

Ansamblul a iniţiat de asemenea  o academie pentru copii.

În acelaşi timp am realizat un CD cu 45 de cântece de neuitat, intitulat Castellito de Alicante.

 

Leőwey Táncegyüttes – Pécs – Ungaria

Ansamblul de dansuri folclorice Leőwey a fost înfiinţat de elevi aparținând minorității germană ai şcolii  Klara Leőwey Gymnasium. Membrii grupului sunt de origine maghiară şi germană, ceea ce reflectă şi profilul ansamblului. Scopul nostru este păstrarea dansurilor, cântecelor şi a costumelor populare tradiţionale germane. Pentru că dorim să oferim publicului nostru un program variat şi bogat, repertoriul nostru cuprinde şi dansuri populare maghiare.

Ansamblul nostru este un participant activ la festivalurile naţionale şi internaţionale de folclor, iar din doi în doi ani participăm la festivalul Helikon.

În cei 40 de ani de existenţă ansamblul folcloric a devenit un renumit reprezentant al folclorului maghiar şi german.

În semn de recunoaştere ansamblului i s-au acordat numeroase distincţii – aur, locul întâi şi premul la cel mai înalt nivel

La reuniunea naţională a ansamblurilor de dansuri populare din anul 1988 şi 2004, grupul a fost distins cu premiul de excelență.

Lowey (1)

 

San Gemiliano – Sestu – Sardinia/Italia

Asociaţia culturală folclorică San Gemiliano din Sardinia a luat fiinţă în anul 1964, cu scopul de a păstra vii aspectele caracteristice şi valorile tradiţionale ale Sardiniei în general, şi ale localităţii Sestu, în particular.

Activitatea grupului este condusă, prin propriul statut, care prevede următoarele structuri: Adunarea Generală a Membrilor, Consiliul de Conducere, Preşedintele Consiliului de Conducere, Consiliul Juridic şi Consiliul de Auditori.

Spectacolele se bazează în general pe cântecele şi dansurile populare din Sardinia. Printre dansurile din insulă se remarcă dansurile de origine Campidano, ca de exemplu „su ball’e’ogai”(dans de curte) şi “sa sciampitta” (dans ritual), ambele dansuri înnobilate de sunetul special al clarinetului launeddas (instrument muzical de origine nuragică, din sec. VIII, VII, înainte de Cristos.

 

San Gemiliano va fi prezent la ediția a XVI-a a festivalului Săptămâna Europeană a Tineretului și Culturii, care va avea loc în perioada 31.07 – 06.08.2016 în Timișoara. Gazdele acestui festival sunt echipa de dansuri folclorice germane Banater Rosmarein, ansamblu cu o tradiție de peste 24 de ani de dansuri șvăbești, costume autentice și un spirit tânăr.

Puteți urmări ansamblul pe pagina lor de Facebook printr-un click aici.

 

VETRA – Klaipeda – Lituania

Grupul folcloric VETRA (semnificaţia numelui este “furtună”) a fost înfiinţat în anul 1986. Fondatorul şi conducătorul grupului este Vilius Sleinius. Dirijorul grupului de muzică folclorică este Gintautas Bareikis.

Dansatorii poartă costume naţionale din regiunea Klaipeda. Suita de dansuri cuprinde diferite tipuri de dans, de la gvil la compoziţii de dans vesel.

Ansamblul VETRA este laureat al concursurilor naţionale de dansuri: în 1997, 2005 şi 2009 „Câteva perechi”; în 2000, 2002 şi 2010 “De pe la noi”, în 2013 “Klumpyne”(numele festivalului-concurs semnifică o mulţime de pantofi naţionali lituanieni, din lemn, iar premiul constă într-un astfel de pantof uriaş – klumpe). În anul 2000 VETRA a fost calificat ca cel mai bun grup de amatori şi i s-a atribuit numele de PASĂREA DE AUR.

Ansamblul este frecvent prezent pe scena oraşului natal, Klaipeda, precum şi în întreaga Lituanie.

VETRA călătoreşte mult şi, din 1995, a fost  solul artei naţionale la diferite festivaluri din Europa.

Ansamblul participă la evenimentele organizate în cadrul Săptămânii Europene a Tineretului şi Culturii de la cea de-a 6-a ediţie, organizată în Ungaria, în anul 1996. În 2008 VETRA a fost gazda celei de-a 12-a ediții a Săptămânii Europene a Tineretului şi Culturii, organizată în regiunea Klaipeda şi în oraşul cu acelaşi nume.

Ansamblul din Lituania va fi prezent la ediția a XVI-a a festivalului Săptămâna Europeană a Tineretului și Culturii, care va avea loc în perioada 31.07 – 06.08.2016 în Timișoara. Gazdele acestui festival sunt echipa de dansuri folclorice germane Banater Rosmarein, ansamblu cu o tradiție de peste 24 de ani de dansuri șvăbești, costume autentice și un spirit tânăr.

Puteți urmări ansamblul lituanian pe pagina lor de Facebook printr-un click aici.

Rhénania Alliance – Biesheim – Franța

”În anul 1963 Dl. François Heitzmann înfiinţează Accordion-Club din Biesheim  pe care îl denumeşte Rhénania 63.

În anul 1972 se înfiinţează “şcoala de muzică”, iar la cea de-a 10-a aniversare, Rhénania 63 îşi lărgeşte activitatea prin înfiinţarea grupului de Dansuri Folclorice. Cu ocazia celei de-a 20a aniversări Rhénania 63 se alătură grupului folcloric Alliance din Biesheim şi  astfel ia fiinţă  Rhénania Alliance. 

În anul 1998, cu ocazia celei de-a 25a aniversări organizează, pentu a doua oară,  Săptămâna Europeană a Tineretului și Culturii.

La cea de-a 30a aniversare,  Rhénania Alliance, sub noul drapel, confirmă definitiv fuzionarea celor două grupuri.

Prezentă în multe ocazii la evenimente locale, regionale sau internaţionale, asociaţia, sub conducerea Dnei. Claudine Lenner, dovedeşte că dincolo de graniţe, scopul primordial al grupului este de a crea legături strânse, indiferent de culturi, tradiţii folclorice sau aspecte caracteristice ale muzicii.”

 

Grupul Rhénania Alliance va fi prezent la ediția a XVI-a a festivalului Săptămâna Europeană a Tineretului și Culturii, care va avea loc în perioada 31.07 – 06.08.2016 în Timișoara. Gazdele acestui festival sunt echipa de dansuri folclorice germane Banater Rosmarein, ansamblu cu o tradiție de peste 24 de ani de dansuri șvăbești, costume autentice și un spirit tânăr.

Puteți urmări ansamblul francez pe pagina lor de Facebook printr-un click aici.

 

Hänschenklein – scurtă descriere

Copiii sunt viitorul. Această idee o aud peste tot în jurul meu și am simțit-o pe pielea mea. Tot din această sămânță a plecat și ideea de a înființa un ansamblu dedicat celor mici.

S-a întâmplat în anul 1997 când Brigitte Szokob a primit sarcina de a îndruma și de-a educa echipa de dansuri Hänschenklein. Prin ”mâna de fier” a lui Brigi au trecut generații întregi, sute de copii pe care i-a învățat să danseze, cărora le-a insuflat ritmul și care au îndrăgit-o necontenit. Read more

Abonare pe e-mail!

Poti primi notificari despre activitatea noastra, articolele publicate si evenimentele la care vom participa.