Despre noi

Home / Despre noi

Banater Rosmarein

Ansamblul folcoric german “Banater Rosmarein” a fost înfiinţat în anul 1992 cu scopul de a păstra şi transmite valorile culturale ale germanilor din Banat. Ansamblul numără astăzi în jur de 80 de membrii activi cu vârste cuprinse între 8 şi 35 de ani.

Numele formaţiei este dat de planta rosmarin care joacă un rol important în viaţa comunităţii germanilor din Banat, fiind prezentă la cele mai importante momente: la botez şi la nuntă, la sărbătoarea hramului bisericii (Kirchweih), la tăierea porcului, la sărbătoarea pomului de mai (Maibaumfest), a portului popular (Trachtenfest), etc.

Pentru a asigura păstrarea şi transmiterea dansurilor şi cântecelor specifice copiilor a luat fiinţă în anul 1997 grupul de dans de copii “Hänschenklein”.

 

Activităţi în cadrul ansamblului:

  • spectacole de dans şi cântec folcloric german
  • culegere de folclor
  • schimburi culturale cu formaţii din străinătate
  • organizarea de festivaluri folclorice, spectacole interetnice, etc.
  • seminarii de dans popular german pentru tineri instructori
  • seminarii ce vizează transmiterea informaţiilor privind istoria, tradiţiile şi obiceiurile germanilor din Banat
  • tabere de limbă germană
  • seminarii cu teme diverse: team-building, comunicare şi conflict, etc.
  • activităţii recreative: excursii, activităţi sportive, etc.

“Banater Rosmarein” a reprezentat comunitatea germană din Banat la numeroase festivaluri folclorice şi schimburi culturale din Ungaria, Serbia, Slovacia, Austria, Germania, Elveţia, Franţa, Tirolul de Sud, Sardinia, Lituania şi Irlanda.

 

Slide 1 Banater Rosmarein

 

Despre noi

Cu prilejul celei de a 10-a aniversari:

“Ați devenit cea mai mare formație de dansuri populare ale germanilor din România! Chiar mai mult: cel mai constant, mai bine structurat și mai complet grup din cadrul formațiilor noastre de tineret. Ați învățat să vă confecționați singuri costumele șvăbești și ați devenit prin dans păstrători conștienți ai tradițiilor, ați realizat că bucuria de a dansa este parte componentă al unui întreg care trebuie “trăit” pentru ca dansul să fie autentic. Ați devenit o comunitate care poate spera să-și prefigureze viitorul.”

Paul Philippi, președinte de onoare al Forumului Democrat al Germanilor din România

Slide 4 Banater Rosmarein-home

 

“Zece ani de muncă asiduă și neobosită au facut din formația “Banater Rosmarein” un ansamblu folcloric nelipsit de la acțiunile noastre culturale. Acești tineri ne-au oferit “produse culturale” deosebite: au păstrat și ne-au transmis prin manifestările lor părți din sufletul unei comunități cu respectul și convingerea că generațiile viitoare au dreptul la existență și continuitate.
Și chiar mai mult decât atât: activitatea ansamblului a declanșat o mișcare culturală de păstrare și de transmitere a valorilor noastre tradiționale în domeniul folclorului german, mișcare care a generat o paletă largă de acțiuni culturale.”

Karl Singer, președintele Forumului Democrat al Germanilor din Banat